Мозаикот на Александар од Помпеја

Сподели

Мозаикот на Александар е датиран 100 години пред нашата ера. Пронајден е на подот во Куќата на Паунот во Помпеја. Ја опишува битката на Ис помеѓу фалангата на Александар Македонски и војската на Дариј трети од Персија. Размерите му се 2.72 на 5.13 метри, а оригиналот е конзервиран и се чува во Националниот Археолошки Музеј во Неапол. Се верува дека ова е копија на рана македонска слика од третиот век пред нашата ера.


Сподели