Македонски народни обичаи – што правеле старите за да не паѓа град?

Најраспространет обичај против град е неработењето на седумте четвртоци од Велигден до Спасовден. За овој обичај во Кривогаштани велат – Од првиот Величетврток

Read more

Тажната песна на Цепенков – „Редењето на дедо Марко Цепенко“

РЕДЕЊЕТО НА ДЕДО МАРКО ЦЕПЕНКОМакедонец жално тажиГледаеќи страшни маки,Извршвани от зли Турци,Над своите мили браќаИ над својте мили сестриИзбиени, ограбени,Домаќини

Read more

Вампирите во Македонските верувања и преданија

Гробието од вампирите имале една дупка, што си оделе во сабота да си лежат, чунки непендек било ете вапир во

Read more

Волкот во Македонската народна митологија

Поради опасноста од волкот за човекот и добитокот, два пати во текот на годината се празнуваат таканаречените волчји празници… Според некои

Read more