Волшебна Македонија (шести дел) Вечниот дух на Цар Александар и Македонија

Фељтон на ЛОЗА: Волшебна Македонија пишува: м-р Никола Ристевски Александар Македонски и Република Македонија Што всушност знаеме за нашите древни предци?

Read more

Волшебна Македонија (петти дел) Кога Александар Македонски се спуштал под вода

Фељтон на ЛОЗА: Волшебна Македонија пишува: м-р Никола Ристевски Кога Александар Македонски се спуштал под вода Пред многу години Роџер

Read more

Волшебна Македонија (втор дел) За Александар Македонецот

Фељтон на ЛОЗА: Волшебна Македонија пишува: м-р Никола Ристевски За Александар Македонецот Древното знаење на Александар Човекот кој копнее за

Read more

Александриската медицинска школа

При својот поход кон исток, Александар Македонски, љубител и покровител на науката и убавите уметности, неминовно се соочил и со

Read more

Цар Александар ја изумил војната

Народот кажува и верува дека војните најпрво биле пронајдени од Александар Македонски. Кога тој шетал по море, одејќи во некој

Read more